Friday, February 19, 2010

Jangan terrtipu seperti gadis ini


Pada suatu petang, selepas habis waktu keje....2 orang gadis yg sgt cantik~(nk sedapkan citer) tgh menilik2 kedai hset di tempat membeli belah yg di rahsiakan. Salah seorang drpd gadis tersebut mempunyai harapan yg sangat tinggi untuk membeli hset baru dan men'trade in' kan hset lama beliau yg berharga RM700 yg baru saja di beli di 'phone fair'. Selagi tidak tukar hset baru, hati dia rasa something wrong je.

Antara sebab si gadis mau menukar hset yg baru di beli tersebut adalah kerana:

1) dia tidak rasa selesa dgn telefon itu yg besar dan warna hitam wpun jenama glemer (tidak original)..susah mau pegang sbb tgn dia kecil je.
2) Hset itu semacam tidak mencerminkan dirinya yg sebenar.hehe...
3) Ramai org ckp dia tdak sesuai dgn hset itu.
4) Dia tidak suka dengan function hset itu.
5) Dia tidak pandai dan sgt berperasaan malas untuk mengexplore hset itu sebab geram.
6) Dia rasa mcm terpaksa saja masa beli hset itu...
8) Line kekadang tak elok..mcm ada bunyi lalat. nyampah
9) Org yg jual tu ckp dual simkad tp bila try takleh pun...hanye boleh guna 1 simkad saje. ngada org ygjual  tu.

Di sana dia sgt berkenan dengan hset warna pink sony ericson, harga dalam RM800. dengan harapan tinggi dia tanye samada boleh trade in tak hset dia yg itu (dlm hati yakin boleh atlist RM300). Tp malang kedai2 di sana tidak mau ambil hset tersebut sbb tidak ori. Tuan kedai ckp kt gadis tersebut yg hset itu dari cina. xde kedai akan ambil trade in. 'Kamu sudah kena tipu beli mahal2....kalau ada org nak pun harga sgt rendah, kurang dr RM100 wpun kamu baru beli. Most of the hset dekat phone fair itu tdk ori dan sgt cheap saja."

Tp dulu masa beli adik yg jual hset tu ckp bukn dr cina wpun tak ori. Dari cina lain lah...xde perkataan apa smua, sgt tak berkualiti. yg ni dia ckp ada kualiti. boleh dua simkad..function byk mcm yg ori. tidak ada masalah lngsung. cait.....Gadis itu menyesal menggadaikan sony ericson pink yg tlh berjasa selama 2 tahun wpun sudah bermasalah skit hset tersebut (suka terpadam ngn sendiri).

Dengan perasaan yg sgt sedih gadis itu geram dan mau beli hset baru lg wpun duit sudah tiada dan tk dpt trade in yg lama itu. Nasib baik sahabat dia yg sorang lg menasihatkan dia supaya gadis tersebut gunakan saje wpun sakit hati sampai hpon itu rosak ataupun atlist staun ke. sebab membazir saje...br habiskn duit maseh mau abeskn duit...kalo gaji byk tkpe. cheescake btul adik yg jual hset dulu. tamat.



Pengajaran : Takyah la beli barangan tak ori....kalo nk beli yg tak ori pastikan btul2 murah. kalau tak biasa, baik tak yah. kena tipu je ngan peniaga2 yg tak berwawasan tersebut. memang kedai hset takkan ambil yg tak ori punye. Rugikan..beli RM700 pastu pakai sminggu nk trade in pun xleh satu sen. okeh.....jgn jadi mcm gadis malang tersebut. dia sudah insaf.

18 comments:

  1. Mudah2an kesilapan hari ini akan mengajar kita untuk lebih berhati2 di lain kali. :)

    ReplyDelete
  2. ntah2 ori. tapi kena tipu ngn org jual henpon tu. hehe

    ReplyDelete
  3. kalo x ori ok lagi kot..kalo dr china tu logik la kalo dia xmao..tp rm700 mahal kot kalo dr china...kalo nak jual takyah trade in..jual je online kt org lain senang :)

    ReplyDelete
  4. org selalu kata. "harga tak tipu". means, yang murah biasanya tak kualiti. silap2 no function at all.. macam tulah.

    ReplyDelete
  5. x abes lg cite ni. meh gadis cantek sang sahabat tu tlg smbungkn. ;)

    ...akhirnya setelah diceramah oleh gadis cantek yg kedua supaya tidak membazir wang gaji dgn sewenang2nya maka gadis cantek yang pertama pon menukar pikiran bliau. instead of membeli henfon bliau telah menukar pikiran bliau utk membeli jam tangan pula. jam tangan itu pula bknnya bliau mahu jenama yg cikai2. hanya mau yg branded shj. maka walaupun tidak jadi membeli henfon gadis cantek pertama tetap juga abes duit krana membeli jam berjenama pula. the end. =)

    moral of the story - org pompuan kalu dia dh set mental dia utk shopping dia ttap akan shopping juga wlaupun tidak jadi menyopping brg yg diniatkn sblom itu. huhu.

    ReplyDelete
  6. aku pun pernah nak terbeli I-phone harga RM 450... tp sayang la duit RM 450 tuh... walopun nak guna kad kredit jek sebenarnya...

    ReplyDelete
  7. baju tak ori takpa.... barangan elektronik yg tak ori kena berkira.. ehehe

    ReplyDelete
  8. kak cik...insyaallah. tq kak cik :-)

    khairi...mmg tak ori. sakit hati je

    ezzati...mmg mahal..tu yg rasa geram je.

    sarah....haah. stuju sgt. insaf.

    cik halie....hehehehe...sapela 2 org gadis cantik tu yek. besar jasa gadis cantuk ke-2 tu :-p

    kehelan...bgusla kalau tak beli kay. sygkan duit. xmungkin i-phone RM450 akn.

    jard...a'ah. 1st n last akn ku beli yg tak ori.

    ReplyDelete
  9. huahuahuahuahua.....

    ReplyDelete
  10. ckp kt pompuan tu jual la hp tu kt bemie rm15.. konfem bemie ambik...jgn la jual mahal2 takut bemie tak mampu.. huhuhu

    ReplyDelete
  11. ah fatt...bukn sy. gadis itu cntik, sy tidak cntik.huhu

    bemie...gadis tu ckp kalo tmbah 0 kt blakang dia mau jualkan. hehehe :-p

    ReplyDelete
  12. Aduzzzzz...tension tu...kalu xmo hp tu bg aja kt akak dik....hp yg akak pakai- 3 RM10 hinggit je...hi.

    ReplyDelete
  13. salam sobat
    iya jangan tertipu seperti gadis ini,,
    kalau harganya murah,pasti ngga beres dengan barangnya tersebut seperti Hp dan lain2nya ya mba,,

    ReplyDelete
  14. kniza...kalau akak ada kat sini sy bagi je kak. naj amek2....haha

    nura...gadis itu lurus bendul. :-">

    hisham...er...sy ke? hehe

    ReplyDelete
  15. mentang2 tahun baru cina.. lenggok bahasa pun ala² amoi bukit china,melaka

    ReplyDelete
  16. weh syid, hang punye blog asal takleh masuk? pnat aku terjah...

    sini ramai cina...jgn buat2 xtau . heheee:-p

    ReplyDelete