Monday, September 28, 2009

...OK kah saya...



Td tengahari tetiba je rasa sangat berdebar-debar. Suddenly heart turn to beat fast...memang berjaya buat hati sgt risau. Dulu pernah macam ni, berdebar-debar tak keruan lepas tu telah accident ngn keter sorang india. separuh bdn keter kemek, 2 pintu kena tukar. India tu ngaku salah n report polis.


Satu kes lg..berdebar2 mcm ni jugak...lepas tu accident dengan trailer yg tayar hampir sama tinggi ngn keter ku. (0_o) Trailer tu rush mau cepat hntar brg. umur panjang lg..keter kt blakang ramai2 hon kt trailer..kalau tak, xwujud kot blog ni. Doa yang baik2 sajalah. hrp2 takkn accident ngn kapal terbang pulak.



Satu lg yg merisaukan (privacy)...hari khamis sudah decide akn jumpe 'sifu' kalau masih mcm ni. terpaksalah. harap sy masih OK. huhu



*******************************************************************


Td duty for final exam for chemistry student....and the shock is...the first cheating case here. hehehehe.....sungguh berani budak itu membawa short notes dlm dewan exam. What surprised me most, the student is a female. Female chinese student...specky...with innocent face. Sy perlu bawa student tersebut bersama pengakuan dia to exam department person. In the car she asked me about the consequences from her 'good attitude'. Pucatla dia...aku tiba2 jd simpati. So dengan sore paling lembut aku jwb "depend on commitee decision after meeting."



Yg sbenarnya sy sudah tanye exam departmnt person...kalau ikut rule she have to extent 1 sem. and although she is allowed to finish that 'paper' as usual, her mark for that paper is definitely 'F'. aisehh...pity lah. harp2 dia tk perlu extent




Read More......

Saturday, September 26, 2009

Please watch...this video might change your life

We do not know when our life will reach the end.

Read More......

Thursday, September 17, 2009

duit raye dr kwn sy....;-)


Duit raya dari Bemie..Duit bayk cenggini sy xperlu buat loan bank lg nk beli rumah. huhu...tq en.bemie ;-d


da lama xde org bg duit raya..besanya sy lah org yg kluarkan duit bg duit raya kt ank2 sdare yg sgt ramai trsebut. hehe...

Read More......

Wednesday, September 16, 2009

Sunday, September 13, 2009

L.O.V.E



LOVE....is a strange thing. It can be the most amazing feeling in the world or it can be really hurt. But in the end, love is something most of us will face.


Love should come together with the responsibility or commitment. It is not just a lust. It is all about corcern...caring...sharing...accept as the way who he/she is, not what she/he is ..dalam keadaan dia susah or dia senang.



love is love.


love is a risk ~ because you will have chance or probability to get hurt (unwanted event).




I donno what else to say about love...hehe (not much experience ler..) but the most important is to be honest in love. Baru bahagia. Mak aku slalu letak batu permata yg ayah bg kt dia bawah bantal...pastu slalu tilik je wpun da lama berpisah (rindu kot). aku rasa diorang sgtla saling menyayangi n bahagia wpun hidup susah dulu. Air muka happy je bile criter kt aku psl ayah. hehehe...itu lah contoh cinta yg suci. hehehe

yg kt bawah ni aku rembat dari emel yg kawan bagi ;




Pertama
Kahwinilah lelaki / wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua.



Kedua
Apabila kamu berkata, " Aku Cinta Padamu", maka tunaikanlah.



Ketiga
Pabila mengatakan, "Maaf", tenunglah matanya.



Keempat
Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.




Kelima
Percayailah cinta pandang pertama.



Keenam
Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.

Ketujuh
Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.


Kelapan
Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.



Kesembilan
Berpeganglah kepada
tiga R:
o Rasa hormat pada diri sendiri;
o Rasa hormat kepada orang lain;
o Rasa tanggungjawab terhadap semua tindakan anda



Kesepuluh
Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah perhubungan yang besar.



Kesebelas
Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.











** Conclusion dari pooh yg ugly ~ Jangan permainkan cinta. Xbaek mainkan perasaan org. Speechless...
















"Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi,” Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?”. Jawab titis air mata kedua tu,” Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu sahaja.”"






Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan. Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Read More......

Wednesday, September 09, 2009

Nafsu Lelaki



Pada zaman Rasulullah s.a.w datang lah seorang lelaki dan berbicara dengan Rasulullah s.a.w keinginan nya untuk berzina, sahabat lain ingin membunuhnya kerana sangat marah dek lantaran kekurangan ajarnya kepada baginda. Namun baginda tetap tenang dan bertanya kepada pemuda tersebut :


Sukakah kamu jika orang berzina dengan ibumu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan adikmu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan isterimu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan anakmu?


Pemuda itu marah dan menjawab tidak suka sama sekali.


Lalu Rasulullah s.a.w berkata lebih kurang maksud begini :


Begitu jugalah orang yang kamu ingin berzina itu, dia adalah seorang anak, seorang ibu, seorang adik, seorang isteri (lebih kurang maksud-tak sama macam Nabi sabdakan, tapi maksud sama)Lalu Nabi SAW letakkan tangannya yang mulia di dada lalu berdoa untuk hamba Allah tersebut..


Pemuda itu sangat terharu dengan nasihat yang diberikan oleh Rasulullah s.a.w sehingga berkata Sebelum ini saya sangat mahu berzina tetapi sekarang tiada yang lebih saya benci daripada berzina.




Apabila iman hilang di hati dan terjadinya perkara tersebut maka hendaklah sesorang itu bertaubat nasuha supaya tidak mati dalam keadaan yang sgt kotor.


Manakala orang sekeliling tidak boleh hanya mengeji dan mencela orang tersebut kerana tidak mustahil dugaan itu Allah akan datangkan pada kita bila-bila masa.


Dan tidak mustahil orang yang telah melakukan perkara tersebut telah bertaubat dengan sepenuh hati dan menjadi org yg lebih baik slepas itu.


Dalam Islam, sejarah tidak boleh dihukum. Sama seperti Sayyidina Umar yang telah
membunuh anak perempuannya hidup2 tapi akhirnya telah menjadi khalifah
yang sangat patuh pada agama. Yang penting bertaubat dan jangan tangguhkan taubat (nnti tua) kerana kita tidak tahu sampai mana umur kita.


Dan kahwin adalah sebaik-baik jalan untuk mengelakkan perkara seperti ini.
Ramai orang menolak kahwin disebabkan ketidak mampuan namun siapa tahu rezeki yang Allah bagi selepas berkahwin. Hanya hati ikhlas dan niat yang betul..kerana Allah itu yg penting.





source : intenet

Read More......

Poor Cracked Pot

Poor Cracked Pot - Bijah's

Read More......

Tuesday, September 08, 2009

Dont lie unnecessarily

"Don't lie unnecessarily.... you will get stressed"
~ my lecturer aka OSH doctor~



I am definitely agree. Can't you just tell the truth and ask for apology if you did wrong.


Lying can be a habit for some people. They didn't even care what is the impacts to the
others side with the 'stupid lying' they created. Sungguh xbaik...(~_~)


Biasanya person yg make lie also xbahagia. When you start a first lie...then it will be followed with the 2nd, 3rd lie and so on.





example ye...


wife : abang..knapa lewat harini balik?

husband : tayar pancit la yang (1st lie) ~ padahal gi clubbing ngn member2

wife : yeke..siannye. kat mana tayar pancit?

husband : tu..kt area jln tun razak (2nd lie)

wife : abang tukar tayar sndiri ke ada org tolong? (normal la pompuan suka tanye sbb concern)

husband : tukar sndiri je lah....sape la yg nk tolong (3rd lie)







mother : vivek...how's your school today?

vivek : ok mom....everything is ok (padahal ponteng skolah) ~ 1st lie

mother : Didn't teachers gave you any homework today?

vivek : emmm...I've done it all ~ 2nd lie

mother : Oh...can I see your books?

vivek : oo...aa...my friend borrowed from me la mom. ~ 3rd lie






gf : U pegi mana smalam...I call U tak angkat pun.

bf : I tdo awal la smalam. penat keje seharian (padahal kluar ngn awek lain) ~ 1st lie

gf : oo..yeke. biasa U kan slalu tdo lewat. Ksiannye penat

bf : Yela..tp smalam byk sgt kerja bos bg. sampai2 rumah terus lelap ~ 2nd lie

gf : Bgusnye...rajin sungguh U kerje

bf : Ha'a...sy mmg rajin. hehe ~ 3rd lie





See...from the 1st lie you make, you have to create another lie to support your
1st lie and so on. Hati anda takkan bahagia jugak bila slalu create lie. Dan yang penting sepandai2 tupai melompat akan jatuh ke tanah jua. hehe



So, jdlah seorang yg telus....baik...cukup apa yg ada....appreciate org yg anda ada as how they appreciate you. Don't lie if you unsatisfied with something but dsicuss about it.
Dan yg paling pnting sy percaya bila kita menipu org
someday kita pun akan ditipu. Bila kita buat aniaya dekat org someday
kita pun akan terkena jugak.
Ini mcm hukum karma la tp sy percaya ini adalah sebab Tuhan tu adil.



~Hiduplah dalam suasana sihat dan tidak stress tanpa menipu~ ;-d
(cam iklan dr health gomen)












Read More......

Saturday, September 05, 2009