Wednesday, December 30, 2009

heyy...good news for chocolate lovers!!!







Dear All,



You are invited to visit Malaysia 1st Chocolate Fair 2010. Schedule from the 8 – 10 January 2010 at the Mid Valley Exhibition Centre, the fair is open from 11.00am to 9.00pm daily. Lots and lots of chocolates to be won! Delicious sampling of both local and imported chocolates.




You will find chocolates from Russia, Switzerland, Australia, Germany, Austria, Iran, Belgium, US and of course, Malaysia. Activities includes chocolate making demonstrations by renowned French chef, quizzes, chocolate appreciation open to ALL VISITORS.







FOR MORE INFORMATION, VISIT here guys!  







ADMISSION IS FREE !!!!!!




p/s : errrr......jgn lupe pilih yg halal yer. hehe





Read More......

Tuesday, December 22, 2009

result




Alamak...shah msg result exam da kuar..cek...cek...cek...cek.


hmm.....lg rendah dr last sem tp better than expected. hehe....takpelah usaha lagi Pooh. sape suh malas blajar (mghadapi dilema perubahan besar dlm idup sem nih...hehe alasan .ceh). tp btul.


Yg obvious sem ni byk yg unexpected. Ada scorer yg lg worst n worst for QRA. sabarlah kengkawan. Yang penting kte cuba maintain kan above 3.5 for average.






yayy...lega. sem yg paling tak best da abes (susah n byk subjek amek). ni mcm nak kena start risau ngn tesis akhir pulak. aper nk buat ye.....no idea. blank.








Read More......

Sunday, December 20, 2009

normal and abnormal...

Assalamualaikum wbt.







My lab was messy as usual...This remind me how I struggle very hard to finish my fyp last few years...to get the result...berebut equipments with other students...chasing time maa..bulan pose lak tu. Sampai maghrib pun still kt lab...



Then I met Jen...master student..bz with her research that i knew very well. Always went to Tanjung Rambutan to get the sample n then complaining  after return back. haha..poor Jen.



Me : ape tu Jen?
Jen: Ini aa protein. Sy mau cek itu perbezaan antara healthy person n sick person
Me: oo...so you ekstrak dr blood ye..hehe."
Jen: a..yeah. Sy uji itu DNA n protein. Yg haritu DNA tp arini ni sy mau tgk dia punye protein. Look...u can see de difference pattern between healthy n not healthy person.
Me : Aaa (smbil terlopong) yelah...diorang ada garis2 ni.




*hehe..tuler lebeh kurang antara prbualan aku n Jen. Healthy person here is us la..normal people while sick person here are org yg ngidap skizho...aka...sakit mentallah. Sample blood yg diambil dr tanjung rambutan. Aku pernh jgk pegi Tanjung rambutan dulu..melawat je lah. Tmpatnya hijau n cantik..ramai org tua2. So for consclusionnye DNA n protein for normal people are different from them. Are they abnormal??



Slalu org tanye aku camana pilihan utk jodoh, nk laki yg macamana..memilih ke smpai skarang tak kawen?
Aku pun jwbla..nk cari laki 'normal' ataupun tolongla carikan laki yg normal untuk aku sorang. haha...tanye sgt.






'normal' kat sini means dia ada ciri2 yg aku nak. haha...sesuka hati aku je labelkn dia normal. main2 je tu..biasala sbb skarang susah nk cari yg normal. Ciri2 yg wajib smua ada as a muslim n husband. tu je. smbahyang, pose, hormat org, tak baran (baran skit2 biasela), normal perangaila, xngisap dadah. Kira ramaila yg normal..tp ramai gak yg tak normal zamn skarang nih.


Tgk je la mase bulan pose....dgn mata kpala sndiri tgk 'opismet' ni hisap rokok. hehe..kantoi. dia tak prasan aku, masa tu tgh smoking, ble prasanje cpt2 nk buang rokok tp terlmbat la...da kantoi dulu. Nevermindlah..bukn nk report pun sbb kenal tp harp2 brubhla kan lelaki..yg bakal jadi leader of the family. Skarng ni pompuan je yg byk pikul tanggungjwb n asuh anak, mcmla ayah tu tak perlu untuk asuh anak. Kt ofismet lama, lg ramai yg abnormal. Most of them tak pose ngn alasan penat keje....ades. nk demam rase dgr alsan depa. mmg abnormal dan takleh wat calon adek ipar. kalo berubah n ada niat nk berubh okla...tp niat saja tp tak usaha tak guna kan.



normal and abnormal depend la pd org punye persepsi. Bg aku samaje org skizho tu ngan bdk2 abnormal yg tak pose tu...skizho tu lagi bagus sbb takde dosa kan. hmm...lagi baik dr kita smua mybe. Tp harapnye kalo ambil sample darah aku n cek protein n DNA, jgnla aku plak ada tnda2 skizho tu. waaa....takutnye.....


* ni entry mula2 berblog. hehe.....cam budak2 je ayt.
















Read More......

Friday, December 18, 2009

hot news

hahaha..it is really funny...see this blog



and then, it has been spread in the online news - malaysia today


hehe...wondering howcome la some people can believe in this nonsense issue ;-d.





the truth is really out there. hikhikhik


Read More......

Monday, December 14, 2009

andartu



Ya Allah.......it is absolutely the dullessssst day today :-(.  I wish I could go back home n basuh baju manually rather than staying here rite now. Why la admin rejected my request to attend training with my 'click' (bcos I late passing my request form to them :"->). I am now in 'no-no working' mood. next sem lama lg mau buka. freee...







in your opinion....

How old is a person to have an eligibility to be called as an 'andartu' nowdays?




tq for the response...if any













Read More......

Saturday, December 12, 2009

Apabila semua perkara telah tewas, harapan jangan tewas!

Tersebut satu kisah;

 

Ada seorang banduan baru dimasukan ke dalam penjara. Seperti penghuni baru yang lain, dia murung dan menyendiri. hatinya sangat lusuh.


Pada suatu ptg, persekitaran sel riuh rendah disebabkan penghuni baru trsebut dengan nekad telah meminum cecair peluntur yg ada di dalam bilik dobi untuk tujuan membunuh diri. Nasib baik tindakan pantas penghuni lain berjaya menyelamatkan nyawanya namun keadaan nya sgt kritikal.

Di katil hospital selepas dia sedar, warder penjara telah bertanya kenapa dia sanggup untuk membunuh diri. Dalam keadaan lesu dia menceritakan kisah hidupnya.

" Saya mempunyai 3 orang anak yang semuanya masih dibangku sekolah. Yang paling tua adalah perempuan tingkatan 5 manakala yang lain adalah lelaki masih di sekolah rendah.
Sebulan sebelum sy ditahan di sini, isteri saya sakit kuat dan dalam perjalanan ke hospital, dia telah meninggal dunia." air matanya mula menitis.

"Saya dan anak2 rasa begitu sukar hidup tanpa dia, hampir setiap hari kami menangis. Apatah lagi anak perempuan saya yg terpaksa mengambil alih tugas ibu kepada kedua adiknya." dia berhenti sebentar, pandangan matanya lesu.

"Dalam segala kesusahan ini, saya pula ditahan. Pada hari sy dibawa pergi, sy melihat mereka berpelukan sesama sendiri sambil menangis".


"Setiap saat di sini sy terbayangkan wajah anak2 saya, bagaimanalah keadaan mereka melalui hari2 tanpa ibu dan ayah. Siapa yg menguruskan makan mereka, siapa yang menjaga mereka, kepada siapakah mereka mengadu pada mlm hari jika mereka sakit?" ujarnya pilu.

"Terbayang wajah anak perempuan sy, betapa usia mudanya berlalu dengan percuma, dia tidak seperti anak gadis yg lain, hidupnya tidak punya masa depan lg. Dia terpaksa menguruskan sluruh keperluan adik2, mengorbankan dirinya sendiri." menangis.

"Saya terkenang sekiranya anak saya keluar rumah...mereka tentu akan diejek kerana mereka anak seorang banduan. Alangkah malunya mereka dan malang hidup ini buat mereka."


"Sy tidak mampu mengenang lagi, jadi saya mengambil keputusan biarlah saya mati sahaja." Dia mengakhiri ceritanya seperti memberikan jawapan kepada soalan td."

Warder tersebut memberikan selaut empati. Sambil menatap wajah banduan tersebut, dia berkata.

"Anda tentu selalu berfikir tentang anak2 di luar sana dengan segala penderitaan yg mereka tanggung, ya itu benar. Mereka telah hilang kegembiraan masa muda mereka, ya itu benar." bicaranya mengajak banduan itu berfikir.

"Tetapi tidakkah anda fikir dalam segala kesusahan, kesakitan dan penderitaanitu mereka masih mampu bertahan, kenapa?" dia melontarkan soalan tanpa mahukan jawapan.

"Jawapannya hanya satu, mereka tahu bahawa mereka masih punya seorang ayah. Inilah satu-satunya benda yang mereka ada, harapan yang tinggi kerana anda masih hidup! kekuatan inilah yang menjadikan mereka boleh menghadapi segala kesusahan yang anda bayangkan td, tetapi cuba bayangkan kalau itu pun tiada. Apa lg yg masih tinggal pada mereka? Anda....hampir2 sahaja telah mengambil itu drpd mereka". Dia mengakhir kata2.

Banduan itu sperti terjaga dan matanya bercahaya.

"Kenapa sy tidak fikir begitu, ya?" tingkahnya mencari jawpandari lubuk mindanya.
"Saya janji akan terus bertahan demi anak-anak saya. Pasti!" ujarnya lg. Dia merasa seolah2 mendapat angin dingin dari benua baru, yg sebenarnya angin dingin dari sisi lain pemikirannya yg selama ini membelenggu. Dia mendapat harapan.


Begitula kedudukan harapan dlm kehidupan manusia. Tanpa makanan manusia akan mati after several days tp tanpa harapan manusia boleh memilih utk mati pada waktu itu juga.

Oleh itu pupuklah harapan pada Allah dalam hidup ini sesubur yg mungkin. Bila kita hilang harapan utk sesuatu kita masih ada Allah utk diletakkan harapan. Semakin subur harapan pada Allah, semakin bertenaga seorang insan menghadapi hidupnya. Akan tumbuh pohon2 amal, kekuatan dalaman jd perkasa kerana hakikatnya dia menyandarkan segala kekuatan dan jaminan kepada-Nya.

Ingatla, apabila perkara lain tewas, harapan jagan tewas!!



sumber : U-Turn ke jalan lurus




 

Read More......

Wednesday, December 09, 2009

website cari jodoh

Tadi buka emel , tgk emel byk dari YahooGrup SIM (sahabat Interaktif Malaysia). Sy takde la aktif pun SIM...tp ada satu emel menarikkkk dan saya mau share sini spessially pada org2 bujang sekalian. heheheh ;"->



"Tahniah...smoga bahagia hingga akhir hayat" ----> kata emel tersebut. Ini bermaksud ada org mau kawen. Tak kisahlah sape yg mau kawen sbb sy pun xkenal depa ni, yg penting camana depa kenal. dorang kenal tru KELAB JODOH SIM. yer...SIM mmg buat kelab jodoh. nah..link dia http://www.sim.org.my/   kena daftar sini dulu br leh view kelaab jodoh tersebut.




satu lg website jodoh yg biasa org guna (tp sy blom cube lg :-">) http://www.myjodoh.net/ yg ni kena byr rasenya...tp berbaloi la kalau dpt yg sesuai leh wat husbnd/wife.


k...sesapa yg tringin cari jodoh silalah ke laman web berikut. kan org tua2 ckp nk dpt jodoh kena usaha. ni kira cam usaha la ye.. hehe. good luckk!! kalo korang berjaya..sy join plak nnti.













Read More......

tolong nasihat dia

ini ada satu kes. kes benar. saya kenal. dr siapa itu rahsia tp org yg sama buat (naif seorang pompuan).

ada sorang pompuan yg agak baik (buat yg wajib n bertudung), loyal....terjatuh cinta ngn sorang laki. tertawan dengan kata2 lelaki last2 terjebak sampai tempat tdo. sangat takut dgn perbuatan (everyday nangis) tp masih ikut lelaki itu ke katil sbb takut kehilangan laki tersebut (dia mmg syg laki ini). dia ajak kawen tp laki itu xmau. dia tak pk dia boleh cari lelaki lain sbgai pengganti :
1) sbb rasa bersalah kt laki lain
2) dia syg laki tersebut bukn syg badan je tp dia pun tknak laki tu buat maksiat. kalau boleh nk perbetulkan.
3) dia nk bertaubat sama2 ngn laki tu. dia xkuat utk sorang diri harungi masalah ni.

apa patut dia buat...?? mybe ni contoh naif seorang pompuan. hehe...
and lately dia mcm dpt detect laki tu ada kawan ngn pompuan lain..serius or not dia xbrani tanya sbb takut kehilangan laki tu.
kalau anda ..apa perlu anda lakukan...????? ....atau apakah nasihat anda pada wanita naif (naif ke..?) ini? mcm sgt sedih je..:-(     ohye..pompuan tu bertudung labuh. kenal laki trsebut di tengah jalan..eh tepi jln kot, kalo tgh2 jln da kena langgar.




Read More......

Monday, December 07, 2009

25th anniversary (3rd december)


3 December 1984 ---------> the worst industrial catastrophe that took place in Bhopal India lead to 8000 to 10,000 died within 72 hours.
Ini tragedy (disaster) dengan jaya nyer telah change the city into an unwanted, poisonous land. Tragedy yg membuka mata the whole world about safety in work place; is not something that we can take light. It just need  one 1 point (reason) to become a disaster/tragedy.

Company  -----> Union Carbide
Chemical release -----> methyl isocyanate (MIC)
causes ------> water enter the tank of stored chemicals lead to Temp. increase, 
                    pressure Increase, release toxic gasses.
Factor -----> Poor maintenance, failure of valves n safety systems, lack of safety
                   precaution to save money












Read More......

Wednesday, November 25, 2009

'dia' bukan lesbian





Ingat tak entry sy psl pompuan lesbian tu.. ---> ini
baru2 ni dia ngaku dia bukan pompuan
laki katanye...mcm2



susah nk percaya sbb gaya ckp mcm pompuan



Tak kisah lg sbb mmg xlyn

Tp prangai dia sama...td tanye bnda pelik2 lg..



herankan camana....kenal pun tak. ntah ada hati ntah tak, tp ada nafsu.
kalo bercinta atau suka mybe adala nafsu..kena kawal la spatutnya.


----------------------------------------------------------------------------
apepun da nk balik kampong jap lg....
Selamat Hari Raya Qorban....!!

Hati2 balik kampung n sEnyum2 selalu...:-)

eh...lupa. smoga kita tak lupa kisah Nabi Ismail dan Nabi Ibrahim a.s sempena raya ni dan mengambil iktibar dari kisah tersebutt. aminn

Keyakinan Nabi Ibrahim pada arahan Allah s.w.t sangat tinggi sampai sanggup untuk korbankan anaknya tapi rupanya Rahmat Allah sebenarnya luas. DIA cuma mahu menguji.

Bila kita yakin dengan DIA...pasti DIA akan tunjukkan jalan walaupun sekusut mana atau seteruk mana jalan yang kita lalui. Insyaallah.

SELAMAT BERKORBAN


Read More......

Friday, November 20, 2009

take a break





Ahad ni last paper. Pastu free...


Lps tu perlu menghilangkan diri kjap....or lama. dependlah...
Tp xkisahlah...saya xglemer d arena blog dan segala arena pun.





* kalo rindu tgk pic kartini ni ...wpun muka xsama. hehe

kalu ada org rindu kira ajaib lah.....








Read More......

Tuesday, November 10, 2009

naif seorang perempuan...dari pikiran lelaki



"Pompuan ni sebenornya mudah dikaji.. Bukan complicated pun cam yang ramai anggap. Tindakan mereka boleh dijangka kalau korang memahami mereka. Tapi ini bukanlah bermakna semua perempuan sama – dari segi tindakan, kelakuan, kehendak atau keperluan mereka. Bagi aku memahami lelaki lebih sukar dari memahami pompuan sebab lelaki bila pemikiran mereka dikaburi hati, mereka buat mender pelik-pelik. Tindakan pompuan ada paten dan boleh kita andaikan berdasarkan min, mod dan median.

Contohnya kalau keghairahan makan tu meningkat secara eksponen...maka maybe – mereke pregnen atau ada masalah yang berat. Pompuan kalau ada masalah, toksahlah korang tanya mostly kalau masalah tu berkaitan ngan korang, buang karan jer. Ramai pompuan suka menulis luahan perasaan mereka, maybe korang leh carik mana salah silap korang kalau jumpa kat mana dia tulis tu. Jarang pompuan leh sorokkan masalah mereka, kalau tak tulis, mereka akan bercerita ngan kengkawan mereka, pepandailah mencungkil rahsia tu. Perbezaan tingkahlaku dan rutin perempuan menunjukkan mereka ada sesuatu dalam fikiran mereka. Perhati dan nilaikan bebaik...Anda lelaki, Cuma ego anda yang menghalang anda melihat semua ini.

Pompuan pada asalnya adalah seorang pencinta yang luhur... Melihat cinta itu sebagai suatu yang objektif. Bercinta untuk mendirikan rumah tangga, melahirkan anak2 untuk lelaki yang dicintainya dan akhirnya hidup setia hingga ke akhir hayatnya. Sesetengah lelaki pun camtu gak pada awalnya... Tetapi apabila masuk fasa kedua, lelaki mahukan cinta itu untuk memenuhi keperluan biologinya iaitu seks. Lelaki yang telah mengenal kehidupan akan melihat cinta itu sebagai
subjektif dalam memenuhi keperluan biologinya dan mengisi kesunyian hidupnya. Malahan ada juga lelaki yang menjadikan wanita sebagai piala keegoan dan lambang keperkasaan bilamana wujud persaingan untuk memiliki wanita tersebut.

Untuk memikat seorang wanita lebih mudah berbanding memikat hati seorang lelaki. Contoh paling mudah.. Memikat hati bakal mak mertua lebih mudah dari memikat hati bapak mertua. Mak mertua hanya perlu diyakinkan bahawa kita leh bahagiakan anak mereka tidak kiralah samaada dari segi material dan rohaniahnya. Tetapi kebanyakkan lelaki gagal memikat hati bakal bapak mertua sebab bapak mertua melihat kepada kemampuan material, solat tinggal ker tak, kerje apa, gaji berapa, kalau anda kelihatan OK dan mereka pun menerima anda, itu bukan bermaksud anda diterima tetapi anda sedang diperhatikan! ... Ngan bakal mak mertua, cukuplah kalau korang tunjukkan korang ni penyayang, penyabar atau dalam bahasa mudahnya “baik” pada pandangan hatinya.

Pompuan biasanya banyak menggunakan hati berbanding lelaki, sebab tu dikatakan instinct pompuan lebih kuat berbanding lelaki mostly instinct seorang ibu. Lelaki yang kononnya dipengaruhi akal, seringkali gagal menterjemah kejujuran dan keikhlasan. Hati melihat kebaikan, kejujuran dan keikhlasan berbeza dengan akal yang mencari kelemahan dan kekurangan. Sebab itu ramai lelaki melihat kelebihan fizikal dan material sebagai satu tarikan. Tetapi ini bukanlah bermaksud lelaki tak guna hati dan pompuan tak guna akal.


Kenaifan wanita boleh kita lihat pada pakaian mereka dengan mudahnya. Corak dan warna pakaian yang tidak selari dengan arus fesyen terkini, tak matching antara baju, tudung, kain dan kasut- malahan tudung atau pakaian itu kelihatan sama macam mak atau nenek kita pakai...


Lagik satu.. Wanita naif lebih mudah disakat. Kernyit mata sekali pun boleh menyebabkan mereka resah dan jadik cam clumsy. Wanita jenis ini hanya perlukan satu atau beberapa percubaan untuk membolehkan anda mendekati mereka. Anda tak perlukan banyak modal untuk memikat mereka, cukuplah dengan beberapa insiden yang membolehkan anda disenangi dan dipercayai.


Wanita jenis ini.. Bila sudah anda miliki hati dan perasaannya, anda juga memiliki tubuhnya. Mulakan hanya dengan sedikit sentuhan luarbiasa, mereka merasakan mereka sudah terikat dengan anda. Believe me...Wanita jenis ini juga sanggup membuang keluarga malahan agama sekiranya diri mereka telah “diusik” lelaki yang mereka cintai. Bagi mereka, hidup mati mereka hanyalah dengan lelaki tercinta yang telah menodai mereka!!!


Ini tidaklah menjadikan wanita itu jahat atau tidak baik, tetapi mereka dirosakkan lelaki rakus yang pandai mengendalikan emosi, kelemahan dan kelebihan wanita ini tadik. Mereka sebenarnya baik tetapi berjaya ditipu dan dimanipulasikan oleh pemangsa.Ramai wanita suka mengaku naif dan kelihatan naif. Diri wanita ni umpama kereta mereka. Mudah dikenali kereta wanita atau bukan dengan melihat aksesori kereta itu samada di dalam atau diluar.


Wanita naif lebih clumsy, mudah tertinggal barang, mudah terjatuh barang, cuai malahan diri mereka sendiri pun mudah jatuh hahahahaha. So nasihat aku!!! Jangan nampak sangat naif tu, kerana wanita naif adalah mangsa paling mudah!"

~ sumber : lelaki yg ala2 expert psl pompuan (xkenal tp tau sape) ~




Dia penah ckp pompuan kampung yg sgt jaga pergaulan dan baik...sangat naif dlm kehidupan. bila dtg ke bandar (KL) ter 'shock culture' dan kenaifan mereka mudah dimanfaatkan lelaki.

Pastu dia ckp kt aku "U are hard to near but easy to get" (0_0). Lama gakla aku termenung pk ayat tu.


Saya share sini untuk panduan kt member2 pompuan. Apa yg dia ckp kt atas mybe ada yg btul. Jgn tunjuk naif sgt kan.

Utk lelaki saya share dgn harapan jgnlah take woman for granted. Seandai dia naive skalipun, jdla pelindung utk dia, pembimbing utk dia. Sememangnya Allah jadikan kaum Adam sbgai pemimpin pun.




Kelemahan perempuan untuk lelaki memimpin. Kekurangan lelaki untuk perempuan lengkapi.





Life Is Too Short

To wake up in the morning with regrets.

So, love the people who treat you right,

forgive the ones who don't & believe that everything happen for reasons.

If you get a chance, take it. If it changes your life, let it.

Nobody said it'd be easy,they just promised It Would Be Worth It.





















Read More......

Sunday, November 08, 2009

ym





Smalam kol 5 da mampu senyum....:-d. (kami smua....)

beban kat kepala da ringan skit. hehe....sape2 nk suh wat analisis psl risk explosion ke hape ke kt tmpat keje dia panggil je sy.hehehe (rase cam terrer giler la...cam Dlm citer FBI..kuikuikui)...padahal cam nk demam wat projek 'mendalah' tu. nk pulak kena submit taim exam.


YM sy xboleh on lately...xtau nape. wpun line maxis ni xde masalh n boleh surf tenet tp YM ttp xleh. slalu masalah ngn pssword. apa makna nye tu? konfuse tol....


takkan YM sabotaj sy kot. apa salah saya..?? musykil


atau ada org masuk YM sy? takkanlah....sape brani? sy kan garang...hmmm


sape ada jawapan utk soalan di atas bole lah bgtau





Read More......

Tuesday, November 03, 2009

entry malas



PENAT...LETIH.....PENAT.....LETIH....NGANTUK......PENAT.....PENAT lg....continuous sampai 50x






oh ye...sy nak wish selamat menjalani peperiksaan kepada orang2 yang nak amek exam.

tak kiralah part time student ke, full time ke...atau apa2 exam. dan juga ujian hidup yg Allah bg. hehehe...(ni yg paling pnting)




kepada dilala jgn malas2.


ni je yg mampu di taip tuk entry nih. huhu...









Read More......

Saturday, October 24, 2009

...................





Wahai Tuhanku yang Esa
bila kenangkan Qahar-Mu
rasa gerun dihati ku
kerana takutkan Siksa-Mu
hamba-Mu rasa berputus asa
siapakah dapat bersihkan diri
dari segala dosa yang memburu
setiap hari setiap ketika

tika mengenang rafat-Mu
putus asa tiada lagi
semangatku pulih semula
harapanku subur kembali
ujian menimpa menekan dijiwa
tak sanggup meneruskan perjuanganku
mehnah-Mu itu penghapus dosaku
mengganti hukuman-Mu diakhirat

diwaktu mengenang rahmat-Mu
terasa diri kurang bersyukur
pada-Mu harus ku memohon
moga syukurku bertambah
alangkah susahnya mendidik nafsuku
yang tidak melihat kebenaran-Mu
ya ALLAH Tuhanku bantulah hamba-Mu
dalam mendidik jiwaku ini.........




"Katakanlah! Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas (melakukan dosa) terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah Maha Pengampun dan Maha Penyayang."
(Surah al-Hijr:56)



"Apabila tertimpa pada dirimu suatu dosa, maka janganlah dosa itu menjadi sebab bagimu berputus-asa untuk menghasilkan istiqamah di sisi Tuhanmu. Kerana yang demikian itu kadang-kadang sebagai dosa terakhir yang ditakdirkan oleh Allah ke atasmu."
(Kalam Hikmah Ibnu Athaillah al-Iskandari)




Read More......

Wednesday, October 21, 2009

hmmm...finally she admit


Weird. Lately saya diganggu oleh seseorang.
Setiap kali on9 facebook or YM pasti diganggu.
Kamu tau camana rasa diganggu peminat yg addicted?


dan sy bukanlah org yg suke mem'block' org2 di FB atau YM. hehe..baik jgk sy nih
But now she becomes 'wild'.
And Finally yesterday she admit she is some kind of LESBIAN. Sangatlah.....
mungkin sy perlu mem'block' dia lps ini..

sbb sy tak mampu nk nasihatkan dia dah..da ckp dosa.
dan dia tau itu dosa...hadeh.


hmm..ni antara conversation kami today after smalam dia admit dia lesB. ini je yg bole di approve utk share sini. yg lain 45sx. heheh...sy tau ramai yg baca blog sy xsampai umo 45 lg.



dia: hye dear

saya: hmm

dia: sihat ke
dia: kat ne tu

saya: siht. kt opis

dia: miss u syg
dia: cium skit

saya: huhu....cium org lain lh

dia: kenapa syg

saya: tk suke kt laki ke?

dia: hmm
dia: x suke
dia: i suke u syg
dia: manis

saya : lelaki pun ada yg manis

dia: hmm
dia : i suke mcm kita

*seterusnye...sensored.






haish...i'm not lesbian lah. although in my secondary school are all girls but i'm still normal.


oye..lupa nk bgtau start bile dia kacau sy. lps sy amek quiz facebook bertajuk
seberapa playgirl kah anda, and my result is

"you are lesbian".

sy agak2 dia nmpak tu yg dia brani kaco sy. tidakkk....itu hanya la quiz. quiz yg ntahpape semata2 tuk gelak2 n hilang buhsan.huhu

Hrp2 lepas kena tegur byk kali ni dia xbrani lg kacau. kalau buat lg sy block..ni kira wat rekod br block org nih.
Biar lah lelaki kalo nk minat sy pon...xmaula pompuan...huhu. cedeh sungguh.



p/s : kepada lelaki2 yg tringin dan rase leh ubah dia ke jaln yg lurus ke, atau nk ngorat dia lehla bgtau sy. bole sy introduce. manala tau dengan gentleman yg ada pada diri anda dia bole brubah. kan..?haha.. pahala pun dpt neh. sy series



Read More......

Monday, October 19, 2009

kad



Depan information kounter (J. Jusco). Muka aku serius...kenyang sgt kot. nk senyum pon xlarat. Sambil tunggu cik cluck. Aku hulur kad jusco n parking tiket kat awek cntik yang jaga kounter.
Pastu dtg sorang pakcik ngn anak dia...bulat n comel. dok sebelah aku. Pakcik tu pun mcm aku...hulur parking tiket ngn kad kt awek cantik. Tbe2 aku tergelak...cepat2 aku pusing blakang pegi dr situ.

Pakcik tu hulur tiket parking ngn kad mesra petronas...muahahahaha. sayup2 aku dengar awek tu ckp " ni kad mesra petronasla pakcik"....;-)




p/s : xbaik gelakkan org..tp aku xtahan. kuikuikui..pakcik, kalau terbaca minta maap.




Read More......

Saturday, October 10, 2009

...orang baru...

Cuba teka siapa kah baby comell ini yg baru lahir kelmarin...

....................................................

.....................................

.......................

...........

.....

.

Saya sudah ada cucu................................hehe.

Sy xtau nk bahasakan diri apa ngn baby nih.

tlg bagi idea. huhu....

p/s : gembira + risau... :-)

Read More......

Thursday, October 08, 2009

rasa yang pelik




Pelik...dari mana dtg rasa sayang
Bila kita tak tahu apa kelebihan dia
Bukan sebab harta sebab dia bukan kaya
Bukn sebab rupa..masih ramai lg yg hensem dr dia
Baik biasa shj...ramai lg org yang baik ngn kita
tp kita tetap rasa dia baik
dan dia tak sayang kita sebagaimana yg kita harapkan pun



Tapi rasa tu kuat...
Sanggup korbankan masa untuk dia
Buat apa sahaja yg kta mampu utk gembirakan dia
Susah hati bila tgk dia risau n sedih
mahu dia sentiasa senyum
Sentiasa doakan yg baik2 untuk dia

Yg pasti bila disamping dia kita rasa lega
Bukan pasal nafsu
xperlu buat apa...borak psl makanan sudah ok
Kita cuma rasa sayang
Sayang yg kita tak paham dari mana dtg
dalam jangkawaktu yg lama ....yg kita pun xtau sampai bila nak habis
Memang pelik..

Mudah2an Allah tunjukkan jalan
dari mana rasa sayang ni datang
dan perlu ke rasa ni





Read More......

Saturday, October 03, 2009

:-D

yesssssss.....eh....alhamdulillah....Finallly....hehehe

xperlu jumpe sifu lg. kuikuikui


dan dgn segera tlh memesage syid n edd. maka hilnglah segala keraguan.
Tima kaseh syid, edd...korang mmg baik.

Read More......

Monday, September 28, 2009

...OK kah saya...



Td tengahari tetiba je rasa sangat berdebar-debar. Suddenly heart turn to beat fast...memang berjaya buat hati sgt risau. Dulu pernah macam ni, berdebar-debar tak keruan lepas tu telah accident ngn keter sorang india. separuh bdn keter kemek, 2 pintu kena tukar. India tu ngaku salah n report polis.


Satu kes lg..berdebar2 mcm ni jugak...lepas tu accident dengan trailer yg tayar hampir sama tinggi ngn keter ku. (0_o) Trailer tu rush mau cepat hntar brg. umur panjang lg..keter kt blakang ramai2 hon kt trailer..kalau tak, xwujud kot blog ni. Doa yang baik2 sajalah. hrp2 takkn accident ngn kapal terbang pulak.



Satu lg yg merisaukan (privacy)...hari khamis sudah decide akn jumpe 'sifu' kalau masih mcm ni. terpaksalah. harap sy masih OK. huhu



*******************************************************************


Td duty for final exam for chemistry student....and the shock is...the first cheating case here. hehehehe.....sungguh berani budak itu membawa short notes dlm dewan exam. What surprised me most, the student is a female. Female chinese student...specky...with innocent face. Sy perlu bawa student tersebut bersama pengakuan dia to exam department person. In the car she asked me about the consequences from her 'good attitude'. Pucatla dia...aku tiba2 jd simpati. So dengan sore paling lembut aku jwb "depend on commitee decision after meeting."



Yg sbenarnya sy sudah tanye exam departmnt person...kalau ikut rule she have to extent 1 sem. and although she is allowed to finish that 'paper' as usual, her mark for that paper is definitely 'F'. aisehh...pity lah. harp2 dia tk perlu extent




Read More......

Saturday, September 26, 2009

Please watch...this video might change your life

We do not know when our life will reach the end.

Read More......

Thursday, September 17, 2009

duit raye dr kwn sy....;-)


Duit raya dari Bemie..Duit bayk cenggini sy xperlu buat loan bank lg nk beli rumah. huhu...tq en.bemie ;-d


da lama xde org bg duit raya..besanya sy lah org yg kluarkan duit bg duit raya kt ank2 sdare yg sgt ramai trsebut. hehe...

Read More......

Wednesday, September 16, 2009

Sunday, September 13, 2009

L.O.V.E



LOVE....is a strange thing. It can be the most amazing feeling in the world or it can be really hurt. But in the end, love is something most of us will face.


Love should come together with the responsibility or commitment. It is not just a lust. It is all about corcern...caring...sharing...accept as the way who he/she is, not what she/he is ..dalam keadaan dia susah or dia senang.



love is love.


love is a risk ~ because you will have chance or probability to get hurt (unwanted event).




I donno what else to say about love...hehe (not much experience ler..) but the most important is to be honest in love. Baru bahagia. Mak aku slalu letak batu permata yg ayah bg kt dia bawah bantal...pastu slalu tilik je wpun da lama berpisah (rindu kot). aku rasa diorang sgtla saling menyayangi n bahagia wpun hidup susah dulu. Air muka happy je bile criter kt aku psl ayah. hehehe...itu lah contoh cinta yg suci. hehehe

yg kt bawah ni aku rembat dari emel yg kawan bagi ;




Pertama
Kahwinilah lelaki / wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua.



Kedua
Apabila kamu berkata, " Aku Cinta Padamu", maka tunaikanlah.



Ketiga
Pabila mengatakan, "Maaf", tenunglah matanya.



Keempat
Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.




Kelima
Percayailah cinta pandang pertama.



Keenam
Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.

Ketujuh
Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.


Kelapan
Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.



Kesembilan
Berpeganglah kepada
tiga R:
o Rasa hormat pada diri sendiri;
o Rasa hormat kepada orang lain;
o Rasa tanggungjawab terhadap semua tindakan anda



Kesepuluh
Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah perhubungan yang besar.



Kesebelas
Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.











** Conclusion dari pooh yg ugly ~ Jangan permainkan cinta. Xbaek mainkan perasaan org. Speechless...
















"Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi,” Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?”. Jawab titis air mata kedua tu,” Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu sahaja.”"






Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan. Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Read More......

Wednesday, September 09, 2009

Nafsu Lelaki



Pada zaman Rasulullah s.a.w datang lah seorang lelaki dan berbicara dengan Rasulullah s.a.w keinginan nya untuk berzina, sahabat lain ingin membunuhnya kerana sangat marah dek lantaran kekurangan ajarnya kepada baginda. Namun baginda tetap tenang dan bertanya kepada pemuda tersebut :


Sukakah kamu jika orang berzina dengan ibumu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan adikmu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan isterimu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan anakmu?


Pemuda itu marah dan menjawab tidak suka sama sekali.


Lalu Rasulullah s.a.w berkata lebih kurang maksud begini :


Begitu jugalah orang yang kamu ingin berzina itu, dia adalah seorang anak, seorang ibu, seorang adik, seorang isteri (lebih kurang maksud-tak sama macam Nabi sabdakan, tapi maksud sama)Lalu Nabi SAW letakkan tangannya yang mulia di dada lalu berdoa untuk hamba Allah tersebut..


Pemuda itu sangat terharu dengan nasihat yang diberikan oleh Rasulullah s.a.w sehingga berkata Sebelum ini saya sangat mahu berzina tetapi sekarang tiada yang lebih saya benci daripada berzina.




Apabila iman hilang di hati dan terjadinya perkara tersebut maka hendaklah sesorang itu bertaubat nasuha supaya tidak mati dalam keadaan yang sgt kotor.


Manakala orang sekeliling tidak boleh hanya mengeji dan mencela orang tersebut kerana tidak mustahil dugaan itu Allah akan datangkan pada kita bila-bila masa.


Dan tidak mustahil orang yang telah melakukan perkara tersebut telah bertaubat dengan sepenuh hati dan menjadi org yg lebih baik slepas itu.


Dalam Islam, sejarah tidak boleh dihukum. Sama seperti Sayyidina Umar yang telah
membunuh anak perempuannya hidup2 tapi akhirnya telah menjadi khalifah
yang sangat patuh pada agama. Yang penting bertaubat dan jangan tangguhkan taubat (nnti tua) kerana kita tidak tahu sampai mana umur kita.


Dan kahwin adalah sebaik-baik jalan untuk mengelakkan perkara seperti ini.
Ramai orang menolak kahwin disebabkan ketidak mampuan namun siapa tahu rezeki yang Allah bagi selepas berkahwin. Hanya hati ikhlas dan niat yang betul..kerana Allah itu yg penting.





source : intenet

Read More......

Poor Cracked Pot

Poor Cracked Pot - Bijah's

Read More......

Tuesday, September 08, 2009

Dont lie unnecessarily

"Don't lie unnecessarily.... you will get stressed"
~ my lecturer aka OSH doctor~



I am definitely agree. Can't you just tell the truth and ask for apology if you did wrong.


Lying can be a habit for some people. They didn't even care what is the impacts to the
others side with the 'stupid lying' they created. Sungguh xbaik...(~_~)


Biasanya person yg make lie also xbahagia. When you start a first lie...then it will be followed with the 2nd, 3rd lie and so on.





example ye...


wife : abang..knapa lewat harini balik?

husband : tayar pancit la yang (1st lie) ~ padahal gi clubbing ngn member2

wife : yeke..siannye. kat mana tayar pancit?

husband : tu..kt area jln tun razak (2nd lie)

wife : abang tukar tayar sndiri ke ada org tolong? (normal la pompuan suka tanye sbb concern)

husband : tukar sndiri je lah....sape la yg nk tolong (3rd lie)







mother : vivek...how's your school today?

vivek : ok mom....everything is ok (padahal ponteng skolah) ~ 1st lie

mother : Didn't teachers gave you any homework today?

vivek : emmm...I've done it all ~ 2nd lie

mother : Oh...can I see your books?

vivek : oo...aa...my friend borrowed from me la mom. ~ 3rd lie






gf : U pegi mana smalam...I call U tak angkat pun.

bf : I tdo awal la smalam. penat keje seharian (padahal kluar ngn awek lain) ~ 1st lie

gf : oo..yeke. biasa U kan slalu tdo lewat. Ksiannye penat

bf : Yela..tp smalam byk sgt kerja bos bg. sampai2 rumah terus lelap ~ 2nd lie

gf : Bgusnye...rajin sungguh U kerje

bf : Ha'a...sy mmg rajin. hehe ~ 3rd lie





See...from the 1st lie you make, you have to create another lie to support your
1st lie and so on. Hati anda takkan bahagia jugak bila slalu create lie. Dan yang penting sepandai2 tupai melompat akan jatuh ke tanah jua. hehe



So, jdlah seorang yg telus....baik...cukup apa yg ada....appreciate org yg anda ada as how they appreciate you. Don't lie if you unsatisfied with something but dsicuss about it.
Dan yg paling pnting sy percaya bila kita menipu org
someday kita pun akan ditipu. Bila kita buat aniaya dekat org someday
kita pun akan terkena jugak.
Ini mcm hukum karma la tp sy percaya ini adalah sebab Tuhan tu adil.



~Hiduplah dalam suasana sihat dan tidak stress tanpa menipu~ ;-d
(cam iklan dr health gomen)












Read More......

Saturday, September 05, 2009