Friday, April 30, 2010

Putus harapan pada rahmat Allah...Tidak mugkin :-)Bagi seseorang yang mencari rezeki dan diuji dengan kesulitan dalam pencariannya...jangan berputus asa dengan rahmat ALLAH.

Bagi seseorang yang kehilangan sesuatu atau seseorang yg disayangi lalu kecewa...jangan berputus asa dengan rahmat ALLAH.

Bagi seseorang yang telah melakukan maksiat dan rasa takut dengan dosa yang telah dilakukannya...jangan berputus asa dari rahmat ALLAH.


Sabar bukan bererti menyerah tanpa usaha. Sabar juga bukan perjuangan tanpa hasil. Sabar adalah taman kesejukan di antara Ikhtiar maksimum dan tawakal secara total. Sabar adalah perwujudan keyakinan kuat akan janji Allah. Dengan sabar, hati begitu percaya, bahwa Allah akan segera menyambut niat dan keinginan tulus seorang hamba.


Firman Allah bermaksud: “Dan apabila hamba-Ku bertanya mengenai Aku, maka (jawablah) sesungguhnya Aku dekat. Aku memakbulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia meminta kepada-Ku.” (Surah al-Baqarah, ayat 186)
 

Tanda Allah mencintai seseorang ialah apabila maksiat membuat dia bangkit mendekati Allah. Adakalanya dosa boleh mendatangkan manfaat iaitu apabila dosa itu akhirnya membawa kepada keinsafan, taubat dan istighfar.

Kemudian seseorang bangkit mengejar Allah, berusaha mendapatkan hatinya yang hilang di belantara maksiat. Ia sama sekali tidak berputus asa daripada rahmat Allah. Ia sentiasa mengingati janji Allah Yang Maha Pengampun.

Firman Allah bermaksud: “Katakanlah: Wahai hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, jangan kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa semuanya. Sesungguhnya Dia Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Dan kembalilah kamu kepada Tuhanmu, dan berserah dirilah kepada-Nya sebelum datang azab kepadamu Kemudian kamu tidak dapat ditolong (lagi).” (Surah al-Zumar, ayat 53-54)
 
Janganlah kerana dosa semalam seseorang menyangka Allah tidak sudi mendengar rintihannya, terputus tali langit di hatinya, tertolak segala doanya dan terusir dia daripada pandangan Allah.


Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Demi Tuhan yang diriku berada dalam genggaman-Nya. Seandainya kamu tidak berdosa nescaya Allah akan mematikan kamu. Kemudian Allah akan mendatangkan satu kaum yang melakukan dosa dan mereka memohon keampunan kepada Allah lantas Allah mengampuni mereka.” (Hadis riwayat Imam Muslim)

Mengapa Allah masih mencari hamba-Nya yang jahat, membangkang dan suka berpaling dengan sombong? Kecintaan apakah itu yang boleh memaafkan sekeji-keji dan sehina-hina manusia? Betapa lembutnya Allah dan Maha Pengasih lagi Penyayang kepada makhluk-Nya.

Dengan cinta-Nya ditutupi segala aib hamba yang hina, memberi peluang berjuta kali dan menangguhkan seksa untuk tetap setia menunggu di langit dunia, bilakah agaknya hamba-Nya ini mahu membersihkan diri.

Saat Allah mencintai seseorang, tempat pertama menerima sentuhan cinta itu ialah hati mereka. Di situlah Allah lenyapkan segala rasa putus asa dan kesedihan akibat dosa mereka kemudian diganti dengan harapan dan keinginan untuk berubah menjadi insan bersih. Hati kita seeloknya selalu berbisik: “Aku tahu bila Allah mencintaiku, iaitu saat aku membenci segala kejahatanku.”5 comments:

 1. makin berinformasi entri2 kamu.. ehehe..

  ReplyDelete
 2. ini tanda dia aku makin matang....eheheheh:-p

  ReplyDelete
 3. salam, lama xjengah..

  Betul tu, segala yg trjadi ada rahmat disebaliknya...

  ReplyDelete
 4. salam...btl tu jgn pts dgn rahmat Allah...kena yakin...ape2pn kena yakin....

  ReplyDelete
 5. emm..setiap ujian tu dtg untuk mematang kan kita di samping menguji kesabaran dan kekuatan iman kita demi Allah.. tp manusia, x lepas dr berputus asa.. sebab tu lah harus ada sikap menasihati anatara kita supaya kita dpt muhasabah diri

  ReplyDelete