Tuesday, April 27, 2010

Pooh gulai udang ~ resepi tradisi turun temurun...:-d

Smalam pooh ala2 demam, tringat kt arwah mak ngn masakan2 dia skali.

ptg tu wat gulai udang mcm yg mak ajar dulu. Ni gulai udang spesel resepi mak turun temurun.. ehehehe. :-">   kira pooh da mewarisi la resepi neh. jom share....

bahan2 nya adalah :

udang (yg segar2 lg best)
bawang merah
bawang putih
halia
kunyit (serbuk pun boleh atau nak sedap lg kunyit ori)
lada merah yg besar tu (kalo xde....cili giling buleh jugak)
santan (kalo nk sedap cr kelapa mesin tu..perah santan sndirik)
serbuk kari (sedikit sahaja)
kacang, nenas (option)



Cara nk buat gulai udang spesel ni sgt senang.....sambil tgk tv pun leh siap...

Yg pertama baca bismillah dulu....dan ingat masak mesti dengan penuh kasih sayang baru sedap. eheh....;-D

~ Bwang merah, bwang putih, halia, kunyit cili merah ditumbuk dulu ye... guna alu lesung.

~ Sediakan santan. Masukkan rempah yg ditumbuk tu dalam santan yg da disediakan.

~ Pastu letak atas dapur...api jgn besar sgt, nnt dia jd pelik sntan tu. (erkk...mak ckp). Kacau slow2.

~ Kalo guna kunyit serbuk (bg yg tak guna kunyit tumbuk), masukkan kunyit serbuk tu secukup rasa., biar jd kuning, nama lg gulai ye dak. hhehe..sama jugak kalo guna cili giling, (bg yg tk guna cili merah yg tumbuk td) boleh masukkan masa ni.

~ Pastu masukkan skit serbuk kari (sedap neh...dalam satu sudu ke) and masukkan garam n gula (xmau byk la gula) secukup rasa.

~ Pastu masukkan udang. Kacau slalu ye kalo tak dia jd xlawa gulai tu. kacau sampai dia mendidih, sampai masakla. jgn lupa masukkan nenas ke kacang ke..kalo nk masukkan la. xmasukkan pun xpe.

and taraaaaaa...siap. boleh angkat n makan ngn nasi panas. super duper best !!!!  hihihi.....over lak. selamat mencube....n slamat memasak.





p/s : mak buat mmg terbukti sedap la...kalo sy yg buat ikut mood. kadang2 sedap, kdg2 xsedap. ehehe...hrp2 kalo kawen nnt terer la masak.


4 comments:

  1. kalau kawin? dh dekat ke?

    wess... bkn kunyit ori laa... kunyit idup!

    ReplyDelete
  2. ehehehe...dekat la sgt. itu kalau je...

    aku ingat aku sorang je paham kunyit idup. huhu

    ReplyDelete
  3. sy pon paham kunyit idop.... ngeeeeee

    ReplyDelete